Mürdüm Eriği

Ankara’dan diyetisyeninizden haberi alın mürdüm eriği zamanı gelmiş. Bir porsiyonu yaklaşık 2/3 adet oluşur ve sadece 50 kaloridir. C vitamini, riboflavin, lif, antioksidan ve potasyum, fosfor, bakır ve magnezyum gibi minerallerden zengin olan bir meyvedir. Faydaları saymakla bitmez:

  1. Sindirim sistemi: Mürdüm eriğinde yüksek miktarda bulunan lifin sayesinde kabızlık, şişkinlik, kramplar, kolorektal kanser, gastrit ülser gibi hastalıkları önler.
  2. Kalp-damar sistemi: Lifin sayesinde ‘kötü’ kolesterol yapısına bağlanarak dışarı atılmasını sağlar, ‘iyi’ kolesterol dengesi sağlar. Ayrıca, içeriğinde bulunan yüksek potasyum sayesinde damarlarda vazodilatatör görevini görür.
  3. Bakır ve demirden zengin olan mürdüm erik kirmizi kan hücreleri (RBC) seviyelerini arttırır ve anemi olan bireylerde faydalıdır.
  4. Kanseri önler: mürdüğüm eriğinde bulunan fitonutrientler meme kanserini önlediği hatta tedavi bile edebileceği iddia edilmektedir.
  5. Uykuya yardımcı olur: mürdüm eriği dinlendirici bir uyku sağladığı için övülen meyvelerdendir. Bunun nedeni içeriğindeki yüksek konsantrasyonda C vitamini ve magnezyumdur, her ikisi de uykuyu düzenleyen maddelerdir.
  6. Bağışıklık sistemi: yüksek miktarda bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve beyaz kan hücrelerini üretimini arttırır.
  7. Kemik sistemi: manganez, bakır, demir, ve fosfor gibi minerallerin sayesinden kemik sağlığı için önemlidir ve erimesini önler.

Mürdüm Pastası (10 porsiyon)

Malzemeler:

  • 750 gr mürdüm eriği
  • 225gr un
  • 2 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 75g soğutulmuş tereyağı, doğranmış
  • 150g pudra şekeri+ 1 yemek kaşığı pudra şeker
  • Bir tutam tuz
  • 1 orta boy yumurta
  • 100 ml süt
  • 15 gr fındık

Yapılışı:

  1. Mürdüm eriklerin çekirdeklerini çıkartıp 2 litrelik hacmi olan bir tepsiye dizin ve 50 gr pudra şekeri üzerine serpın. Fırını 190 derecede ısıtın.
  2. Bir kaseye un, kabartma tozu, 100g pudra şekeri ve bir tutam tuz eleyin, sonra tereyağı ekleyin ve karışımı birlikte yoğurun.
  3. Yumurtayı süte kırın ve beraber karıştırın. Bunu daha önce hazırladığımız karışıma ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edin. Eriklerin üzerine yemek kaşığının yardımıyla hamuru boşluk bırakarak dökün, sonra üzerine fındıkları ve 1 yemek kaşığı pudra şekeri serpin
  4. Altın renginde olup kabarana kadar fırında 30-35 dakika pişirin. (Pastanın ortasına kürdan batırın, eğer kürdana hamur yapışmıyorsa pişmiştir)

Damson Plums

Get the news from your dietician in Ankara! Damson plums season has come. One portion is 2/3 of damson plums and is only 50 calories. It is very high in vitamin C, riboflavin, dietary fiber, antioxidant, especially minerals like potassium, phosphorous, copper and magnesium. Furthermore, damson plums have certain. Health benefits are many:

  1. Digestive Health: Damson plums are very high in dietary fiber and prevent diseases like constipation, bloating, cramping, colorectal cancer and gastric ulcers.
  2. Heart Health: The fiber scrape “bad” cholesterol from the system and eliminate it, thereby helping to balance “good” cholesterol. Furthermore, the high level of potassium acts as a vasodilator on blood vessels.
  3. The high levels of copper and iron found in damson plums boost Red blood cell (RBC) count and are useful in individuals with anemia.
  4. Cancer Prevention: phytonutrients present in this fruit can prevent or even reverse development of breast cancer cells.
  5. Sleeping Aid: Damson plums have been praised for their ability to deliver a restful sleep. This is due to the high concentration of magnesium and vitamin C, both of which help to regulate sleep.
  6. Immune System: The high level of vitamin C increases the immune system and stimulates the production of white blood cells.
  7. Bone Health: The minerals found in damson plums like manganese, copper, iron, and phosphorous make it important for bone health and the prevention of osteoporosis.

Plum cobbler (10 portion)

Ingredients:

  • 750g damsons
  • 225g flour
  • 2 tsp baking powder
  • 75g chilled butter, diced
  • 150g caster sugar, plus 1 tablespoon
  • a pinch of salt
  • 1 medium egg
  • 100 ml milk
  • 15g halzenut

Method

  1. Spread the damsons over the base of a 2 litre shallow ovenproof dish and sprinkle with 50g of caster sugar. Preheat the oven to 190C.
  2. Sift the flour, baking powder, the 100g of caster sugar and a pinch of salt into a bowl, add the butter and work together until the mixture.
  3. Break the egg into the milk and beat together well. Add to the dry ingredients and mix together lightly into a soft dough. Drop walnut-sized spoonfuls of the mixture over the top of the damsons, leaving a little space between each one, then sprinkle with the halzenut and the remaining 1 tbsp of sugar.
  4. Bake in the oven for 30-35 minutes until golden and bubbling. (It is done when a skewer, pushed into the middle of the cobbler topping, comes away clean)